top of page
Ο Οργανισμός
Λεμεσός 2030

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 - Υποψήφια Πόλη  ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2022 από το Δήμο Λεμεσού ως ανεξάρτητος οργανισμός με αποστολή τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Εάν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, ο οργανισμός θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι και το 2030.

 

Όραμα του οργανισμού είναι μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη διαδρομή με όχημα τον πολιτισμό και τις τέχνες, ώστε η πόλη μας να (ξανά) συστηθεί και να ανασυσταθεί μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Προκλήσεις ιδιαίτερες, μα και παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και οι πολίτες της.

 

Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία και ανάπτυξη της φιλοσοφίας και του σκεπτικού για  το φάκελο  διεκδίκησης, καθώς και για  τα έργα που θα περιλαμβάνονται σε αυτόν.  Ο Οργανισμός, λοιπόν, ανοίγεται στην κοινωνία, θέλοντας να αφουγκραστεί, αλλά και να ευαισθητοποιήσει. Θα επιχειρήσει να μετατοπίσει το βάρος του πολιτισμού στην καθημερινότητα της πόλης και να επενδύσει στο σημαντικό σύγχρονο καλλιτεχνικό και δημιουργικό κεφάλαιο της μέσα από καινοτόμες δράσεις και αειφόρους θεσμούς που θα συνομιλούν για φλέγοντα τοπικά, ευρωπαϊκά και οικουμενικά ζητήματα υπερβαίνοντας το στόχο του 2030.

 

Σε αυτή τη χωρίς αποκλεισμούς διαδρομή ο οργανισμός σκοπεύει να συναντήσει, να ακούσει και να συζητήσει με όλους τους κατοίκους της πόλης, Κύπριους και ξένους, τους φορείς, τους νέους, τους καλλιτέχνες, αλλά και όλες/ους εκείνες/ους που παραμένουν αθέατες/οι.  Γιατί καμιά διεκδίκηση δεν θα είχε νόημα, καμιά πορεία προς τον τίτλο δεν θα άξιζε, αν σε αυτή δεν συμμετέχουν πρωτίστως αυτοί που ζουν την πόλη καθημερινά, αυτοί που την βιώνουν στις γιορτινές μα και στις δύσκολες καθημερινές της στιγμές.

ΦΑΝΤΑΣΟΥ_logo_3-02.png
Ο θεσμός της ΠΠτΕ

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠτΕ) καθιερώθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από πρωτοβουλία των Υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη, και Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, τον Ιούνιο του 1985.

 

Η ΠΠτΕ θέτει τον πολιτισμό στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πόλεων, αναδεικνύει τον πλούτο και τη ποικιλομορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη και αποτελεί ένα τρόπο ενδυνάμωσης και ενίσχυσης του προφίλ των πόλεων στα μάτια των δικών τους κατοίκων. Ο τίτλος της ΠΠτΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για ανάπτυξη μακροχρόνιων πολιτιστικών στρατηγικών που θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή διάσταση σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Παράλληλα, δίνει ώθηση σε έργα ανάπτυξης αλλά και μεγάλη δυναμική στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κάθε πόλη που κερδίζει, δίνει το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», ύψους 1.5 εκατ. ευρώ.  Επίσης, με αφορμή τον τίτλο οι πόλεις χορηγούνται από το κράτος, το δήμο ή δήμους και τον ιδιωτικό τομέα.

 

Στην πορεία του χρόνου, ο θεσμός έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, αποκτώντας αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό βάρος για τις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης. Κάθε χρόνο ο τίτλος αποδίδεται σε δύο ή τρεις πόλεις χωρών της Ευρώπης, οι οποίες διαγωνίζονται μεταξύ τους εθνικά. Η Πάφος αποτέλεσε την πρώτη κυπριακή πόλη που φιλοξένησε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2017. Tο 2030 θα αποδοθεί σε μία πόλη της Κύπρου, μία του Βελγίου και σε μία από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

Περισσότερα για τη πρωτοβουλία της ΠΠτΕ εδώ.

Διοικητικό Συμβούλιο - Κεντρική Ομάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποτελούν προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πανεπιστημιακό, δημοσιογραφικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα της Λεμεσού.  Πρόεδρος του συμβουλίου ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, αντιπρόεδρος η κ. Γεωργία Ντέτσερ, και μέλη οι κ. Νίκος Κυριακίδης, κ. Αντιγόνη Κωμοδίκη, κ. Μαρκέλλα Μενοίκου, Δρ. Νίκη Παπά, κ. Μιχάλης Παπαευαγόρου, Δρ. Βασίλης Πρωτοπαπάς, Δρ. Νίκος Ζάμπογλου.  Γραμματέας ο κ. Χρίστος Μελίδης.

Μετά από ανοιχτή διαδικασία, τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας ανέλαβε η Ελεάνα Αλεξάνδρου.  Ο ρόλος της περιλαμβάνει τη δημιουργία της καλλιτεχνικής πρότασης που θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας της Λεμεσού, τη δημιουργία της κεντρικής ιδέας, των θεματικών, της φιλοσοφίας του προγράμματος και της πρότασης.

 

Το εγχείρημα στηρίζουν ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων από τη Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία με μακρόχρονη πείρα σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

 

Την ομάδα συμπληρώνει ο Διομήδης Κουφτερός από το ρόλο του Συντονιστή Καλλιτεχνικού Προγράμματος και Δικτύωσης και η Βιρίνα Γκούντα, γραμματέας στο γραφείο του οργανισμού.

 

Συνεργάτες και ομάδες εργασίας:

Πρώτη ομάδα εργασίας, η ομάδα Outreach την οποία συντονίζουν και συν-σχεδιάζουν οι Έλενα Αγαθοκλέους και Μαρίνα Κακουλλή.

Δεύτερη ομάδα εργασίας, η ομάδα Trajectories την οποία συντονίζουν και συν-σχεδιάζουν οι Έλενα Αγαθοκλέους και Ελένη Πασιά.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

H Ελεάνα Αλεξάνδρου γνωρίζει πολύ καλά την πόλη, το σύγχρονο της πολιτισμό και την πολιτιστική της κληρονομιά, τους φορείς και τους καλλιτέχνες της, αποτελώντας η ίδια εδώ και χρόνια μέρος του καλλιτεχνικού της κεφαλαίου. Η δημιουργική της ευφυία, η εξωστρέφεια και η ικανότητα διαχείρισης και αποτελεσματικής υλοποίησης που απέκτησε μέσα από την ενασχόληση της με εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, την καθιστούν ιδανική επιλογή να οδηγήσει την πόλη, τους δημιουργούς και τους κατοίκους της σε αυτή τη πολιτιστική διαδρομή έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής, επαναπροσδιορίζοντας πολιτιστικά τη Λεμεσό, επενδύοντας στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης και δημιουργώντας προοπτικές σύγχρονης και αειφόρου ανάπτυξης που θα επεκτείνεται πέραν από το 2030.

Απέκτησε μεταπτυχιακό από το πρόγραμμα DasArts Master of Theatre (DAS Theatre) της Σχολής Τεχνών του Άμστερνταμ (2016) μετά από πτυχίο σε χορό και χορογραφία από το Πανεπιστήμιο Bath Spa του Ηνωμένου Βασιλείου (2009).  Δουλεύει επαγγελματικά ως περφόρμερ από το 2004, χορογραφεί από το 2011, γράφει από το 2015.  Συν-ιδρύτρια της ομάδας bytheway productions, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των παραστατικών και εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και συν-διευθύντρια του ανοιχτού εργαστηρίου Makers Will Make.  Έργα της παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό.  Αποτέλεσε στενό συνεργάτη του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και της ομάδας pelma.Lia Haraki.  Από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου.

30 Mar23_477 Eleana Alexandrou.jpeg
Διοικητικό Συμβούλιο

Ανδρέας Πίττας

Πρόεδρος

Αντιγόνη Κομωδίκη

Μέλος

Μιχάλης Παπαευαγόρου

Μέλος

Γεωργία Ντέτσερ

Αντιπρόεδρος

Μαρκέλλα Μενοίκου

Μέλος

Βασίλης Πρωτοπαπάς

Μέλος

Νίκος Κυριακίδης

Μέλος

Νίκη Παπά

Μέλος

Νίκος Ζάμπογλου

Μέλος

bottom of page